10 Kasım 2016

Wall-e





          Wall-e gönlümüze taht kurmuş masum ve sevimli bir robot, tabii bir de benim için yeri çok ayrı olan bir animasyondur. Sevgilimle ilk aylarımızda birlikte izleyip, birbirimizi telefona Wall-e ve Eva olarak kaydettirecek kadar sevdirtti kendini bize. Ayrıca günümüz sorunlarından olan küresel kirliliği de bir o kadar güzel anlatmış ve keyifle izlettirmiştir. Animasyon olduğu için önyargıyla yaklaşabilirsiniz ancak çocuklardan ziyade yetişkinlere hitap etmektedir filmimiz. Başlarda biraz sıkıcı gelebilir, ancak sabredin ve Wall-e’nin saflığını, sabrını; Eva’nın da neşesini, çabasını (çaktırmayalım ama biraz da sinirini) zevkle izleyin.

          Film animasyon olduğu için konu seçimi tuhaf gelebilir belki ancak vermek istediği mesaj filmden, film de mesajından üstündü diyebiliriz. Çünkü baktığınızda yapılan eleştiri çok güçlüydü, yapımcının hedefinde ise sistem, yönetim, insanların boş vermişliği, zamanla çevreye ne kadar zarar verdiğimizi ve bunu ne kadar önemsemediğimizi; Wall-e ile Eva'nın muhteşem uyumu ile az da olsa yumuşatarak bize sunmuş. Bu kadar eleştirel bir konuyu çok tatlı bir animasyona sığdırabilmesi de ayrı bir yetenek doğrusu. Neyse artık konusunu anlatayım.



          Dünya kirletilmiş, yaşanacak alan bırakılmamış, her şey harap olmuştur. Artık insanlar burada yaşayamayacakları zaman da ‘BnL’ isimli bir şirket ‘Axiom’ adını verdiği uzay gemileriyle insanları dünyadan götürmüştür. Wall-e ise bir temizleme robotudur. İnsanlar Axiom ile gidecekleri zaman tüm robotları kapatırlar ancak Wall-e unutulmuş (Bi insan Wall-e gibi bir tatlılığı nasıl unutabilirse artık). Yüz yıllar boyunca Wall-e bu terkedilmiş dünyada temizleme görevine devam eder. Bu arada Axiom’un da nasıl bir gemi olduğunu söylemek gerekirse; insanları olduklarından daha da tembel hale getiren, herkesin her şeyi oturdukları koltuklardan yaptığı (hatta bu koltuklar uçuyor da diyebiliriz ki gidecekleri yere de koltuklarında gidiyorlar), insanların birbirleriyle iletişim kurmak amacıyla yan tarafındaki insana dönüp bakmak yerine önlerindeki ekranları kullandığı, yiyeceklerinden giyeceklerine kadar her şeyi elektronik yolla elde ettiği bir uzay gemisidir. Anlayacağınız o ki vay halimize. Neyse Eva ya gelelim. Eva ise bir arama robotudur. Wall-e gezegende tek başına temizlik yapmaya devam ederken bir anda Eva çıkar gelir. Aslında Eva dediğime bakmayın onun adı Eve ama Wall-e sevimli bir telaffuzla "İvaaa" diyerek onu Eva yapmıştır :)) Eva’nın dünyaya gelmesiyle de  Wall-e ile karşılaşması bir olur. (Spoiler vermek istemiyorum ancak tek başına çok tatlı bir şekilde vakit geçiren Wall-e eskimiş ancak hala çalışan bir televizyondan “Hello, Dolly” isimli filmi izler ve Eva’yı gördüğünde filmde izlediği hisleri kendisinin de hissettiğini anlayarak Eva’ya aşık olur) Bu tatlı ikilinin karşılaşmasından itibaren de maceraları başlar.  

AXİOM
















Wall-e:

Wall-e çöp temizleme robotu. Dünyada tek başına çöpleri temizlerken kendi kendine eğlenebilen sevimli bir karakterdir. Hatta bir sahnesinde çöplerin arasında bulduğu iç çamaşırla gözlerini kapatıyor, gözlük misali.(Canım Wall-e nereyi görmeyi umuyorsun :)) Ayrıca minik robotumuz aşkının peşinden gidebilecek kadar da cesur. Daha fazlasıyla da anlatmak isterdim ama izleyin ve kendiniz görün.















Eve:

 Bu güzel robot da aramayla görevlidir. Biraz asabidir kendisi.( her yere ateş açmaktan zevk alıyorsun, biraz çılgınsın ama biraz sakin be kızım, bak sevdiceğin seni bekliyor :)) Bu asabiyetini de Wall-e’yle tanıştığı sahnede çok güzel görebiliriz ki çok severim tanıştıkları anı. 












  Bu kadar yeter diyerek sizi koskoca kirlenmiş dünyada kalbimizde umudu uyandıran, küçücük toprakta yeşeren çiçekle uğurluyorum :)

 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder