16 Kasım 2016

Avatar The Last Airbender

     Avatar The Last Airbender, gelmiş geçmiş en iyi çizgi dizilerden biridir. Belki de en iyisidir. Konusu, olay örgüsü, karakter çizimleri, karakter özellikleri açısından başarılı bir yapımdır. Benim çocukluğumda (çocukluğum dediysem 21 yaşındayım) Pokemon, Beyblade, Digomon, Yu-Gi-Oh gibi efsane çizgi diziler vardı. Bunların bazıları hala devam ediyor ve tadında bırakmadılar bu yüzden artık bence efsanelikten çıkıyorlar. Ama Avatar’ın tam zamanında bittiğini düşünüyorum ve bu zamanın efsane çizgi dizisidir. (Her ne kadar sonradan Avatar Korra çizgi dizisi ve The Last Airbender filmi çıksa da ben Avatar The Last Airbender çizgi dizisini onlardan ayrı düşünüyorum.)


      Avatar çizgi dizi diye izlemek istemeyebilirsiniz. Çizgi dizi olmasına rağmen konu ve karakterleri itibariyle hitap ettiği yaş aralığı geniştir ve birçok diziden, filmden olay örgüsüyle konusu iyidir. Çizgi dizi diye izlememezlik yapmayın hemen başlayın. Bunu bir örnekle açıklayayım. Bir arkadaşım vardı hiç yabancı dizi izlemeyen. İlk Prison Break’i izlettim çok sevdi ki çok normal, sonra da Avatar’ı izlettim. Avatar’ı 3 defa bitirdi. Hatta arada hava falan bükmeye çalışıyordu.


   
 Genel hatlarıyla Avatar'ın konusundan bahsedelim. Dünyada 4 ulus vardı. Ateş, Su, Toprak, Hava. Bu 4 ulus geçmişte barış içinde yaşardı. Her ulustan kendine ait olan elementi bükme yeteneğine sahip insanlar çıkıyordu. Mesela ateş ulusunda olan biri ateş bükebilme yeteneğine sahip olabiliyordu. Avatar ise bu dört elementin hepsinde ustalaşıp hepsini de bükebiliyordu. Avatar bu 4 ulusun arasındaki dengeyi, barışı sağlıyordu. Avatarlar sırayla Ateş, Hava, Su, Toprak uluslarından çıkıyorlardı. Son Avatar olarak Aang seçilmişti ve hava ulusundandı. Normalde Avatarlara 16 yaşına gelindiğinde Avatar oldukları söyleniyordu ama keşişler savaşın yaklaştığını düşünüp erkenden Aang'e söylediler. Aang ise sorumluluk istemediği için tapınaktan kaçtı. Aang, Appa (uçan bizon) ile kaçarken fırtınaya yakalanıp, nerdeyse boğulmak üzereyken Avatar formuna geçer ve 100 yıl boyunca kalacağı buzdan küreyi oluşturur. 100 yıl boyunca o kürede Avatar formunda kalır, ta ki Katara ve Sokka, Aang’i bulana kadar. Aang 100 yıl sonra gözlerini açtığında ilk olarak Katara’yı görür ve inanmazsınız ama ona aşık olur. Bu arada Avatar küresindeyken geçen yüz yılda tüm hava ulusu yok edilmiştir ve dünyayı ateş ulusu yönetmektedir. Hava ulusunun yok edilme nedeniyse gelecek olan yeni Avatar’ın hava ulusundan olacağının bilinmesidir. Aang de bu yaşananları gördükten sonra Avatar olarak dünyaya barışı geri getirmeyi amaçlamaktadır. Yani şöyle özetleyebiliriz, 4 ulus, 1 Avatar ve mazlum Aang.

     Kısaca karakterlerden de bahsedeyim.


Aang: Avatardır(4 elementide kontrol edebilmektedir). 112 yaşındadır. Eğlenceli, oyun oynamayı seven, çekingen, barışçıl bir kişiliği vardır. Dünyanın yükü onun sırtındadır ve bu durumda korkmadan, insanları öldürmeden dünyaya barışı getirmeye çalışır. İlk başta sadece hava bükmeyi bilmektedir. Sırasıyla su, toprak ve ateş bükmeyi öğrenmeye çalışmaktadır ve bunu yapmak için bir yıldan az bir süresi vardır (Sozin kuyruklu yıldızı). Hava tapınağından geriye kalan 2 arkadaşı Appa ve Momo’dur.



Katara: Katara yaşına rağmen oldukça olgundur. Küçük yaşta annesini kaybetmesiyle abisi Sokka bakmaktadır. Güney su kabilesindeki tek ve son su bükücüdür. Ama su bükmeyi tam olarak bilmemektedir. Su bükmeyi öğrenmek için Kuzey kabilesine yola çıkarlar. Katara yolculukta herkese ‘annelik’ yapar.
Sokka                                                             Katara

Sokka: Aşırı bir zekaya sahip(!). Katara’yı su büktüğü için kıskanır. Bumerang kullanır. Katara’yı ikide bi sinir eder. Kendini beğenmiştir. Her şeye muhalefettir.





Toph: Kör toprak bükücüdür. Topraktaki titreşimleri hissederek etrafı görmektedir. Ailesi çok zengindir. Kör olduğu için ailesi onun yardıma muhtaç olduğunu düşünmektedir. Toph ailesinin onu anlamadığını düşünür ve evden kaçar. Aang’e yardım eder.








Zuko: Ateş ulusunun kralının oğludur. Zuko’nun yüzündeki yara izini babası yapmıştır. Babası Zuko’yu krallıktan sürgün eder. Onurunu tekrar kazanıp babasına kendini ispat etmesi için Avatar’ı yakalamak istemektedir. Amcası Iroh ile Avatar’ı aramaktadır. Ateşi nefretiyle büker. Ayrıca yıldırım büken dünyadaki 5 kişiden biridir. Zuko’nun Azula adında bir kardeşi vardır. Azula, ateşi, mavi ateşi ve yıldırımı bükebilmektedir. Azula acımasız ve bencildir. 


     Avatar benim için izlenmesi gereken diziler, filmler arasındadır. Şiddetle tavsiye ediyorum. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder