13 Kasım 2016

The Dark Knight

     The Dark Knight’ın oyuncuları, oyunculukları, yönetmeni, konusu, işlenişi, sahneleri vs. her şeyiyle efsane bir filmdir. Batman Begins’de olan oyuncuların yanı sıra (Christian Bale (Batman), Michael Caine (Alfred), Morgan Freeman (Lucius Fox), Gary Oldman (Gordon)) filmde Heath Ledger (Joker), Aaron Eckhart (Harvey Dent), Maggie Gyllenhaal (Rachel) rollerinde oynamışlardır ki isimlere bakınca ne kadar sağlam bir film olduğu belli oluyor. Bunun yanında yönetmen koltuğunda da Batman Begins’de olduğu gibi Christoper Nolan oturuyor. Filmi artık kaç kere izlediğimi unuttum, saymayı bıraktığımda son izleme sayım beşti. Oyuncular karakterleri çok iyi canlandırıyorlar ama biri hariç, Joker. Joker’i oynayan Heath Ledger iyi falan oynamıyor EFSANE oynuyor. Hatta efsane kelimesi bile yetersiz kalır. Heath Ledger resmen rolü yaşıyor sanki kendisi gerçek hayatta da Joker. Ama maalesef ki Batman The Dark Knight’tan sonra oyuncuyu kaybettik. Hatta çekimine devam eden başka bir filmini tamamlamak için Johnny Depp, Colin Farrell ve Jude Law, Heath Ledger’in canlandırdığı karakteri oynadılar. Filmi izlediğinizde Joker’i inanılmaz beğeneceksiniz, buna adım gibi eminim. Bende çok beğendiğim için Heath Ledger’in üstünde bu kadar durdum. Neyse konumuza dönelim Batman The Dark Knight’ın ilk sahnesinden bahsedeyim. 


   


  Film banka soyma sahnesiyle başlamaktadır.  Banka soyan herkesin yüzünde maske vardır ve herkesin işi bittikten sonra içlerinde sadece bir kişi sağ kalmıştır. Çünkü Joker maske takanların içindedir ve soygun planını hazırlayan kişi olarak ekipteki herkese birbirlerinden habersiz, işini bitireni öldürmesini söyler. Joker de son olarak kapıyı okul servisiyle yıkıp gelen son çete üyesini vurur. Bu arada banka müdürü tüfeğiyle ateş etmektedir ama mermisi bitmiştir. Joker onu vurur ve yaralar. Banka müdürü konuşmaya başlar, “Bu şehirde suçlular bazı şeylere değer verir, onur ve saygı gibi, şu haline bak, sen neye inanıyorsun ?” Joker ise şu cevabı verir “Benim inandığım şeye göre insanı öldürmeyen şey tuhaflaştırır”. Sonra banka müdürünün ağzına bomba koyar ve okul servisine bombanın pimini bağlar. Servisle bankadan çıkar, pim bombadan ayrılır ve bomba işlevsel hale geçer. Bomba sis bombasıdır.(Banka müdürünü Prison Break'den bildiğimiz Alex Mahone(William Fichtner) canlandırmaktadır.)

     Şu ilk sahneyi herhangi bir filmde izlesek inanılmaz bir sahne diyebiliriz ki gerçekten çok iyi bir sahnedir. Ama filmde o kadar iyi sahne var ki bu film için normal bir sahnedir. Filmi izlediğinizde diğer sahneleri görünce bu sahne çok sıradan gelebilir. Daha fazla yazıp filmi anlatmadan hemen oyunculara geçeyim. Batman Begins’de anlattığım karakterleri tekrar anlatıp sizi sıkmayayım (Spoiler verme ihtimalimi de düşüreyim). O yüzden bu filmde olan karakterleri açıklayayım. 



Joker: Psikopat, manyak, amacı Batman’i öldürmek değil, Batman ile oyun oynamayı seviyor. Yüzündeki yara iziyle ilgili filmde iki farklı hikaye anlatıyor. İlki, babasının alkolik olduğunu, annesini bıçakla öldürdüğünü, bu arada babasının kahkahalarla güldüğünü ve Joker’e dönüp “neden bu kadar ciddisin sen”? (Why so serious?) dediğini bundan sonrada bıçağı ağzına sokup “yüzüne bir gülücük konduralım evlat” dediğini söyler. 


İkinci hikayeyse, bir zamanlar eşi olduğunu, eşi Joker’e çok endişeli olduğunu ve daha çok gülmesi gerektiğini söylemiş. Joker’in eşi kumar oynayıp tefecilere borçlanmıştır, tefecilerde bu yüzden eşinin yüzünü oymuşlardır. Joker eşini üzüntülü görmek istememektedir ve yaralarıda önemsememektedir. Bu yüzden Joker’de ağzına jilet alıp bu yaraları yaptığını ama eşinin bu yaralara dayanamayıp Joker’i terk ettiğini söyler. Son olarak çok uzatmadan karakteri Alfred’in repliğiyle bitireyim.
-Bazı insanlar, dünyanın alevler içinde kalışını seyretmek ister. 





Harvey Dent: Dürüst, güvenilir, iyi bir bölge savcısıdır. Ayrıca Rachel’ın sevgilisidir. Gotham halkı için Ak Şövalyedir. Batman ve Gordon ile suçlularla savaşır. Ama Joker yüzünden yüzünün bi tarafı yanar ve birkaç olay (Spoiler vermeden anlatmak imkansız olduğu için susuyorum.) olduktan sonra intikam almak ister. Two-Face’e dönüşür. Two-Face elindeki parayı havaya atıp yazı ya da tura gelmesine bağlı olarak karar veren biridir. 







Rachel: Rachel karakterini Batman Begins’den farklı olarak Maggie Gyllenhaal canlandırmıştır. Bu yüzden burada tekrar açıklıyorum. Rachel bölge savcısı yardımcısıdır ve Harvey Dent ile beraberdir. Bruce Wayne’de Rachel’ın onu beklediğini düşünmektedir. Ama Rachel Bruce’a bir mektup yazar. Mektupta Harvey’i sevdiğini söylemektedir ama mektup Bruce’a ulaşmaz, Alfred mektubu yakar. Rachel suçlularla savaşmada Batman, Harvey Dent ve Gordon ile beraber çalışır. 



Yazımı filmdeki güzel repliklerle noktalıyorum. 
Delilik yer çekimi gibidir, hafifçe itmek yeterlidir.

-Why so serious? (Joker'in filmle özdeşmiş repliği)

-Planı olan bir adam gibi mi duruyorum ? Benim ne olduğumu biliyor musun ? Ben arabaları kovalayan köpek gibiyim. Eğer yakalarsam ne yapacağımı bilmem. Anlarsın ya ... Ben sadece yaparım. (Joker)

-Neden bıçak kullanıyorum biliyor musun? Tabanca çok hızlı. Böylece güzel anların tadına varamıyorsun. (Joker)



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder