12 Kasım 2016

Batman Begins

Batman üçlemesinin ilk filmidir. Filmde Christian Bale (Batman), Michael Caine (Alfred), Morgan Freeman (Lucius Fox), Liam Neeson (Ducard), Gary Oldman (Jim Gordon), Katie Holmes (Rachel Dawes), Ken Watanabe (Ra’s Al Ghul), Cillian Murphy (Dr. Jonathan Crane) rollerinde oynamışlardır. Yönetmen koltuğunda Christopher Nolan oturmaktadır. Nolan hayran olduğum bir yönetmendir.(Nolan Batman filmini çekmek istediğini, ilk yapımı olan The Following’de bir kapıda Batman işareti koyarak belli etmiştir, Interstellar için de MIT’de 2 yıl eğitim almıştır.) Batman Begins çok iyi gişe ve yorumlar aldığı için devam filmleri gelmiştir. Batman Begins serinin diğer iki filmleriyle (The Dark Knight ve The Dark Knight Rises) kıyaslanınca biraz geride kalıyor ama giriş filmi olarak düşünürsek gayet başarılıdır.



     Başlangıç filmi olduğu için Batman’in nasıl ortaya çıktığı anlatılmaktadır.
Batman’in ailesinin ölümü, yarasa korkusu, nasıl Batman olduğu. Bu konulardan, filmin başlangıcı olan Batman’in yarasa korkusundan ve ailesinden bahsedeyim.


     Bruce, Rachel’in elinde sakladığı şeyi merak etmektedir ve Rachel’a göstermesini söyler. Rachel elindeki taşı gösterince Bruce taşı alıp kaçmaya başlar ve saklanır. Saklandığı yerdeki tahtalar kırılınca Bruce mağaraya düşer. Mağara yarasalarla doludur ve Bruce yarasalardan korkmaya başlar. Rachel malikaneye gider ve Thomas Wayne’i çağırır. Thomas Wayne oğlunu mağaradan kurtarır. Wayne Ailesi akşam oyuncuların yarasa kostümü giydikleri bir gösteriye giderler ve Bruce rahatsız olur. Bu yüzden gösteriden çıkarlar. Ama dışarda bir hırsız vardır ve Wayne ailesini tabancayla soymaya kalkar. Bu arada hırsız panik yapınca Bruce’un annesini ve babasını vurur. Bruce bundan sonra dünyayı gezerek adaletsizlikle mücadele etmek için yollar aramıştır. Filmi daha fazla anlatıp spoiler vermek istemiyorum o yüzden burada duruyorum.




Bale film çekilmeden önce The Machinist filminde ki rolü için 55 kiloya düşmüştü. Batman filminde oynayabilmek içinse 86 kilo olması gerekiyordu ve Bale 1 yıl içinde bunu başardı (Bir sonraki Rescue Dawn filmi içinde 61 kiloya geri düşmüştür). Bale bu yüzden benim için gerçek bir oyuncudur. Ayrıca çizgi romana uygun Batman’i Christian Bale çok iyi oynamıştır.





Kısaca karakterleri de açıklayıp yazıyı daha fazla uzatmayayım.

Bruce Wayne (Batman): Küçük yaşta ailesinin kaybeden Bruce Wayne dünyanın adaletsiz olduğunu düşünmektedir. Bu yüzden dünyayı gezip adaletsizlikle mücadele etmenin yollarını aramaktadır. Ama sonra ailesini öldüren hırsızın duruşmaya çıkacağını öğrenince Gotham’a geri dönüp onu öldürmek istemektedir. Gothom’a dönünce kendi şehrininde kötü durumda olduğunu ve adaletin olmadığını görür. Bu arada Ra’s Al Ghul ile tanışır ve işler iyi gitmez ve Bruce Wayne Batman kostümünü giyer.

Alfred Pennyworth: Wayne ailesinin güvenilir uşağı ve Bruce’un akıl hocası. Ayrıca Bruce’un Batman olduğunu biliyor ve her zaman ne olursa olsun Bruce’un yanında. Ra’s Al Ghul Wayne malikanesini yaktığında Bruce’un hayatını kurtarmıştır.


Henri Ducard (Ra’s Al Ghul): Batman’e dövüş sanatı öğretmiştir. Ra’s Al Ghul kimliğini gizlemiştir. Gothom City’i yok etmek istemektedir. Karşısında Bruce’un çıkmasını istemediği için Wayne malikanesini yakmıştır ama Bruce’u öldürememiştir ve Bruce Batman olarak karşısına çıkmıştır.

Lucius Fox: Wayne şirketinde üst mevkide görevlidir. Bruce’a istediği malzemeleri tedarik etmektedir. 




Rachel Dawes: Bruce’un çocukluk arkadaşı ve Bruce’un sevdiği kişi. Bölge savcısının asistanıdır.







James Gordon:  Gotham’da kalan nadir iyi polislerdendir. Bruce Wayne’in ailesinin öldürüldüğü gece sonradan gelen polislerden biridir. Batman ile beraber çalışıyorlar denebilir.









Dr. Jonathan Crane: Arkham Akıl Hastanesinde çalışan bir doktordur ve korku toksinleri geliştirmektedir. Deneklerini korkutmak için maske takmaktadır. Bu yüzden adı Korkuluk’dur (scarecrow).



Son olarak filmde beğendiğim iki repliğide yazmak istiyorum.
1)Korkuyu birinin üzerinde kullanmak için önce kendi korkularının efendisi olmalısın.
2) Neden düşeriz Bruce? Tekrar ayağa kalkabilmeyi öğrenebilmek için.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder